2012.01.27.
18:11

Írta: Walgoo

Az aranyrakéta folytatja útját

Az arany az elmúlt 9 év többségében legalább évi 11 % hozamot hozott!
Arany 2012. évi kilátásairól itt olvashat.

A péntek reggeli állapot szerint az aranyat 1718 USD/uncia szinten jegyzik. Jelentős útkeresés volt a távol-keleti kereskedési szakaszban (sok helyen még mindig a holdújévi mulatságokkal foglalkoznak).

Az arany tehát egy friss héthetes csúcsot ért el csütörtökön és szép, követő keresletet láttunk a szerdai nagy emelkedés után, a reggeli – délelőtti útkeresést követően. Az arany és ezüst piac bikái számos rövidtávú technikai ellenállást meghaladtak a héten. A kulcs „külső piacok” (ami a dollár árfolyam csökkenését illetve az olajárat jelenti) szintén bika irányban működtek a nemesfém szempontjából. A dollár a valutakosárhoz jelentősen vesztett értékéből, míg az olajár emelkedett. A dollár értékvesztése szükségszerűen következett a FED FOMC nyilatkozatából, miszerint az alkalmazkodó pénzügypolitika folytatódni fog, és a nagyon csekély kamat fennmarad, ami tartósan bikapiacot jelent mind az arany, mind az ezüst és más összehasonlítható eszközök piacán. A versengő kötvény jellegű eszközök illetve a részvények jóval kisebb hozammal kecsegtetnek. A FED újra elkötelezte magát az USA gazdaságának egészséges fejlődése mellett, ami szintén kedvez a tartalékként funkcionáló aranynak.

______________________________________________________________________________

 

Az arany az elmúlt 9 év többségében legalább évi 11 % hozamot hozott, de volt olyan év, amikor a dupláját. Részletek az éves kilátásokat elemző cikkben találhatóak.

Aranykilátások 2012 összefoglalonkat itt olvashatja.
______________________________________________________________________________

 

A szerdai és csütörtöki piaci helyzet közötti különbség a FED ülésről szóló bejelentés volt. 
Az európai piacok csak a következő napon tudtak reagálni, amikor öt havi csúcsra emelkedtek, miután a FED közzétette, hogy az USA alapkamat legalább két további évre alacsony marad.

 Nehézzé vált negatív kilátásúnak - vagyis shortnak - látni a piacot egy olyan környezetben, ahol az árutőzsdei cikkeken elért nyereség messze nagyobb, mint a fix (leginkább kötvényekből származó ) jövedelmek. Egy hétéves USA államkötvényt például a csütörtöki aukción éves 1,359%-os hozammal lehetett elvinni.
Hét évig, évente kevesebb, mint évi 1,5 % hozam. Mindezt két és félszeresen túljegyezték! 

Ehhez képest az arany ára az alábbiak szerint alakult:

 

Igen, jól látjuk, alkalmas időben nyitott pozícióval egy nap alatt – sokkal nagyobb kockázattal – többet lehet keresni, mint egy biztos állampapíron egy év alatt. Nem csodálhatjuk, hogy számos befektető kevesli az állampapírhozamot, és árutőzsdei cikkekbe fektet. 

 

 

 

1 komment

Címkék: döntés fed arany hozam változása aranyár árfolyama 11%

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyelemzes.blog.hu/api/trackback/id/tr523907518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turbojet22 2012.01.27. 19:33:36

Igen szinvonalas elemzésnek látom. Szeretném máskor is olvasni! Mindig csodálkozom, hogy országunkban mennyire nincs hagyománya az aranybefektetéseknek. Bécsben minden bank árul színarany érmeket és fel is vásárolja azokat, beleértve az Erstét és a Raiffeisent is. Nálunk miért nem árulják ugyanazt?
süti beállítások módosítása